Renewing ADFS 2.0 Certificates in SharePoint 2013

First export your certificate(s) from ADFS.

Log in to AD FS 2.0 Management.  Under “Service”, select “Certificates.”  Find the primary token-signing certificate (the new one you want to renew).  Double click on it, under “Details”, click the “Copy To File” button.  Follow the steps to export it (Choose not to export the private key).  If the certificate has a parent, you may also need to double click on the certificate you are exporting, and export the parent as well.

Copy the certificate(s) to your SharePoint 2013 Server.

From the SharePoint 2013 Management Shell:

Type:

Get-SPTrustedRootAuthority

Find the “Id” for the Trusted Root Authority (certificate you want to update):

Be sure you are selecting the correct Id, and not the Id for the “local” self signed SharePoint certificate.

Next, import the certificate:

$cert = New-Object System.Security.Cryptography.X509Certificates.X509Certificate2("c:\newcert\adfs-new.cer")

Then, update the TrustedRootAuthority certificate using the Id you noted above for the “Identity”:

Set-SPTrustedRootAuthority -Identity "da3a4018-993b-4fac-9c31-7ba86ae03114" -Certificate $cert

(You may need to repeat the above steps for the parent cert, if you are updating that as well.)

Check your work, by typing:

Get-SPTrustedRootAuthority

Note the dates for your cert(s) to see if it is current.

Finally, you will also need to update the Trusted Token Issuer.

Type:

Get-SPTrustedIdentityTokenIssuer

Note the name for your trusted token issuer.

Using the Name noted above, update the certificate using the following:

Set-SPTrustedIdentityTokenIssuer "adfs20" -ImportTrustCertificate $cert

Finally, verify your work:

Get-SPTrustedIdentityTokenIssuer

Try logging in.  If all goes well, you’ve earned yourself a coffee.

Setting Up Apps Service (ADFS 2.0 capable) & Where To Install Apps Certificate (*.apps.domain.com)

There seems to be sparse information on how to set up the Apps Service for SharePoint2013 using SSL, especially, if you decide not to set up a separate domain, but rather use a subdomain with a unique SSL cert (*.apps.domain.com).   Most of the setup is fairly straightforward, however, there are a few differences.

First, I do want to note that Microsoft does not recommend this model (http://technet.microsoft.com/en-us/library/fp161237.aspx).  We are doing this because we are using ADFS 2.0 and will be using Apps developed in-house.

Use a unique domain name, not a subdomain
For security reasons, the domain name that you choose should not be a subdomain of the root domain name that hosts other applications. This is because other applications that run under that host name might contain sensitive information that is stored in cookies that might not be protected. Code can set or read cookies across different domains that are under the same domain. A malicious developer could use code in an app for SharePoint to set or read information in a cookie on the root domain from the app for SharePoint subdomain. If a malicious app accessed that cookie information, then you could have an information leak. Internet Explorer honors the settings that SharePoint sites use to protect against this issue. However, you should still use a domain for apps that is separate from your other domains. For example, if the SharePoint sites are at Contoso.com, do not use Apps.Contoso.com. Instead use a unique name such as Contoso-Apps.com. This is not to say that you should never use a subdomain if you have business reasons to do this. However, consider all potential security risks.

This from Microsoft regarding ADFS and SharePoint Apps:

(post) SharePoint-hosted Apps do not support SAML auth – currently SharePoint-hosted Apps will not be redirected to correctly when using SAML auth.  This is because most identity providers (ADFS 2.0 included), do not support wildcards for return URLs – which would be needed due to the isolated domain model implemented for SharePoint-hosted Apps.  However, Azure hosted, or provider-hosted Apps will work when SharePoint is configured to use SAML auth – but there is some configuration required, which Steve Peschka covers off in quite some detail here:  Using SharePoint Apps with SAML and FBA Sites in SharePoint 2013.

With that said, the setup is as follows (in Powershell):

$subService = New-SPSubscriptionSettingsServiceApplication -ApplicationPool “Default SharePoint Service Application Pool” -Name “Subscription Settings Service” -DatabaseName “Subscription_Settings_Service_DB”

New-SPSubscriptionSettingsServiceApplicationProxy -ServiceApplication $subService

Get-SPServiceInstance | where {$_.TypeName -eq “Microsoft SharePoint Foundation Subscription Settings Service”} | Start-SPServiceInstance

Then go into DNS and set up your subdomain for “apps.domain.com” then add a CNAME entry for * to point back to the SharePoint server that has the apps service running.

Head over to Central Admin, go into “Manage Service Applications,” click “New”, select “App Management Service.”

Create a new App Management Service Application, being sure to clear out that nasty Guid and also selecting your default service app pool.

Next go to “Services on Server” and start the “App Management Service.”

You are almost done.  Then click on “Apps” in the left menu (second link from the bottom). Click “Configure App URLs.” Enter “apps.domain.com” and enter an App prefix “app.”

Last step is where the process deviates a bit. You will need to set up a web application without a host header listening on port 443.  This is so that SharePoint can listen for requests that are specific to the apps. Be sure to select “Use Secure Sockets Layer (SSL), and assign it to port 443.

Finally, last step is to install your certificate for “*.apps.domain.com”  I am assuming here you already have gotten one.

  1. Go into IIS Manager.
  2. Find the SharePoint – Apps site you just created.
  3. Click on it, click “Bindings…”
  4. Select the entry with port 443
  5. Click “Edit”
  6. Select the *apps.domain.com certificate
  7. Click OK

That’s it. You should be good to go now!

*I will add a caveat here that I have not built any apps yet, so I have yet to test this all the way through, but this post is based on all the materials I could find, and from what I can tell, it should work.

ID4270: The ‘AuthenticationInstant’ used to create a ‘SAML11’ AuthenticationStatement cannot be null.

During our upgrade to SharePoint 2013 we ran into an issue related to ADFS.  For some reason, SharePoint did not like the SAML coming out of our production ADFS server.  The first cryptic error showed a message indicating:

The server was unable to process the request due to an internal error. For more information about the error, either turn on IncludeExceptionDetailInFaults (either from ServiceBehaviorAttribute or from the <serviceDebug> configuration behavior) on the server in order to send the exception information back to the client…

Figuring out where to go next required modifying:  C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\Web Server Extensions\15\WebServices\SecurityToken\web.config, and adding a line to output the debug information.

<behaviors>
<serviceBehaviors>
<behavior name=”SecurityTokenServiceBehavior” >
<!– The serviceMetadata behavior allows one to enable metadata (endpoints, bindings, services) publishing.
This configuration enables publishing of such data over HTTP GET.
This does not include metadata about the STS itself such as Claim Types, Keys and other elements to establish a trust.
–>
<serviceMetadata httpGetEnabled=”true” />
<serviceDebug httpHelpPageEnabled=”true” includeExceptionDetailInFaults=”true” />
<!– Default WCF throttling limits are too low –>
<serviceThrottling maxConcurrentCalls=”65536″ maxConcurrentSessions=”65536″ maxConcurrentInstances=”65536″ />
</behavior>
<behavior name=”ApplicationSecurityTokenServiceBehavior” >
<serviceMetadata httpGetEnabled=”false” httpsGetEnabled=”false” />
<serviceThrottling maxConcurrentCalls=”65536″ maxConcurrentSessions=”65536″ maxConcurrentInstances=”65536″ />
</behavior>
</serviceBehaviors>
</behaviors>

Then, trying to log in again via ADFS, the following message was displayed.

System.ServiceModel.FaultException`1[[System.ServiceModel.ExceptionDetail, System.ServiceModel, Version=3.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b77a5c561934e089]]: ID4270: The ‘AuthenticationInstant’ used to create a ‘SAML11’ AuthenticationStatement cannot be null.

Firing up Fiddler, and using this article: http://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/3286.ad-fs-2-0-how-to-use-fiddler-web-debugger-to-analyze-a-ws-federation-passive-sign-in.aspx, I took at look at the SAML being returned.  Sure enough, the AuthenticationStatement looked just fine, and practically identical to the SAML coming back from our working test instance of ADFS.  Great…where to go from here?

The answer was to add the AuthenticationInstant as a claim in ADFS.

Finally, the last step was to add a mapping to our TrustedIdentityTokenIssuer:

$ti = Get-SPTrustedIdentityTokenIssuer adfs20

$ti.ClaimTypes.Add(“http://schemas.microsoft.com/ws/2008/06/identity/claims/authenticationinstant”)

$ti.Update()

$mapNew = New-SPClaimTypeMapping –IncomingClaimType “http://schemas.microsoft.com/ws/2008/06/identity/claims/authenticationinstant” -IncomingClaimTypeDisplayName “AuthenticationInstant” –SameAsIncoming

Add-SPClaimTypeMapping –Identity $mapNew –TrustedIdentityTokenIssuer $ti

Then, one last login.  Boom! Success!

SharePoint Designer and the Infernal Checkmark

Probably my biggest pet peeve with SharePoint Designer, other than the occasional lock up and crash, is that frequently it will show files as being checked out when they are actually not.  This is particularily annoying, because you will have to pull up the site in a browser and check it out from there to do any edits on the file.   I still have not figured out a good reason for this, other than that the “value” for this appears to come from the user cache, rather than from the server.  Kind of a poor implementation in my opinion.  Regardless, at least it is fairly easy to resolve.  Just browse to (from Windows 7):

C:\Users\YourUserName\AppData\Local\Microsoft\WebsiteCache

Then find the site that is giving you grief and delete the associated files.  SharePoint Designer will rebuild them next time you pull up the site.

Display Page Content Based On Permissions Instead of Groups

There are instances where you want to keep certain portions of your masterpage hidden from certain types of users.  For instance, you may not want all of your users to see the “My Site” link.   Add the following wrapper to whatever you wish to trim permissions for.  Below is a list of all the different permission types.  Just plug in the values into the PermissionsString for the ones you want.

<SharePoint:SPSecurityTrimmedControl PermissionsString=AddAndCustomizePages, ManageLists runat=server>
<%– some content here … %>
</SharePoint:SPSecurityTrimmedControl>

Other Variables:

List Permissions
ManageLists
CancelCheckout
AddListItems
EditListItems
DeleteListItems
ViewListItems
ApproveItems
OpenItems
ViewVersions
DeleteVersions
CreateAlerts
ViewFormPages

Site Permissions
ManagePermissions
ViewUsageData
ManageSubwebs
ManageWeb
AddAndCustomizePages
ApplyThemeAndBorder
ApplyStyleSheets
CreateGroups
BrowseDirectories
CreateSSCSite
ViewPages
EnumeratePermissions
BrowseUserInfo
ManageAlerts
UseRemoteAPIs
UseClientIntegration
Open
EditMyUserInfo

Personal Permissions
ManagePersonalViews
AddDelPrivateWebParts
UpdatePersonalWebParts

CAML Query By User

CAML can be rather hairy, and it took me some digging to find out how to query a list for items assigned to a user (of the “User” type).  It turns out the best method to do that is to query by the user profile id.  This will pull you back items for just that specific user.

<where>
<eq>
<fieldref name=”PersonFieldName” LookupId=”TRUE”/>
<value type=”int”>UserID</value>
</eq>
</where>

Moving A SharePoint Discussion To Another List

In SharePoint there is no easy way to copy over a discussion board thread over to another board.  So for instance, if there is a thread that is in the wrong place, and needs to be moved over to a different discussion board that is of a different topic, you are fresh out of luck.  The tradition copy items through the “Manage Site Content and Structure” just doesn’t work.  The only way I found to do this while maintaining all the information is to copy it over programmatically.

In this example I created a drop down list of the the discussion boards on a site:

            foreach (SPList l in web.Lists)
            {
                if (l.BaseTemplate == SPListTemplateType.DiscussionBoard)
                {
                    ListItem entry = new ListItem();
                    entry.Text = l.Title;
                    entry.Value = web.Url + "/" + l.RootFolder;
                    ddl.Items.Add(entry);
                }
            }

Then I created a method to copy the discussion over once the source board, discussion, and destination board were set.

            string site = this.Page.Request.Url.ToString();
            using (SPSite spsSite = new SPSite(site))
            {
                using (SPWeb web = spsSite.OpenWeb())
                {
                    web.AllowUnsafeUpdates = true;

                    SPList splSource = web.GetList(ddlSourceList.SelectedItem.Value.ToString());
                    SPListItem spliDiscussion = web.GetListItem(ddlSourceDiscussion.SelectedItem.Value.ToString());
                    SPList splDestination = web.GetList(ddlDestinationList.SelectedItem.Value.ToString());

                    try
                    {
                        SPFolder fldrDiscussion = web.GetFolder(ddlSourceDiscussion.SelectedValue);
                        SPListItemCollection listCol = splDestination.Items;
                        SPListItem discussion = SPUtility.CreateNewDiscussion(listCol, spliDiscussion[SPBuiltInFieldId.Title].ToString());
                        discussion[SPBuiltInFieldId.Body] = spliDiscussion[SPBuiltInFieldId.Body];
                        discussion[SPBuiltInFieldId.Author] = spliDiscussion[SPBuiltInFieldId.Author];
                        discussion[SPBuiltInFieldId.Editor] = spliDiscussion[SPBuiltInFieldId.Editor];
                        discussion[SPBuiltInFieldId.Created] = spliDiscussion[SPBuiltInFieldId.Created];
                        discussion.Update();
                        CopyAttachments(spliDiscussion, discussion);
                        discussion.Update();
                        //copy replies
                        SPQuery q = new SPQuery();
                        q.Query = "<OrderBy><FieldRef Name='Title'/></OrderBy>";
                        q.Folder = fldrDiscussion;
                        SPListItemCollection flc = splSource.GetItems(q);
                        foreach (SPListItem li in flc)
                        {
                            SPListItem reply = SPUtility.CreateNewDiscussionReply(discussion);
                            reply[SPBuiltInFieldId.Body] = li[SPBuiltInFieldId.Body];
                            reply[SPBuiltInFieldId.Author] = li[SPBuiltInFieldId.Author];
                            reply[SPBuiltInFieldId.Editor] = li[SPBuiltInFieldId.Editor];
                            reply[SPBuiltInFieldId.Created] = li[SPBuiltInFieldId.Created];
                            reply.Update();
                            CopyAttachments(li, reply);
                            reply.Update();
                            discussion.Update();
                        }
                        //delete discussion
                        spliDiscussion.Delete();
                        this.Page.Response.Redirect(this.Page.Request.RawUrl);
                    }
                    catch { }
                    finally
                    {

                    }

                }
            }

Here is the method for copying the attachments over for the discussion as well:

        private void CopyAttachments(SPListItem spliDiscussion, SPListItem targetItem)
        {
            try
            {
                //get the folder with the attachments for the source item
                SPFolder fldrDiscAttachments = spliDiscussion.Web.Folders["Lists"].SubFolders[spliDiscussion.ParentList.Title].SubFolders["Attachments"].SubFolders[spliDiscussion.ID.ToString()];
                //Loop over the attachments, and add them to the target item
                foreach (SPFile file in fldrDiscAttachments.Files)
                {
                    byte[] binFile = file.OpenBinary();
                    targetItem.Attachments.AddNow(file.Name, binFile);
                }
            }
            catch { }
            finally
            {

            }
        }

There is one area where this is lacking, and that is the embedded content. (ie. if an image is attached, and then embedded with the full path URL, that will break, so you will either have to compensate for this in your code, or else just go into the posts and change the uploaded+embedded content manually.

Set Up – Web Config Changes For Customization

Alright, first post, but a rather necessary one. Every time I do a new SharePoint installation, I find myself constantly going straight to the web.config file to make a couple changes.  If you have spent any time with SharePoint you already know about these, but I find it’s always good for a reference.

I know that it’s not recommended, but I find creating an entry in the PageParserPath block to be invaluable for testing out some code against the API in a quick and dirty fashion. It beats having to pack up and deploy features every time I want to test a line of code.

1. First create a folder in your “Pages” directory (once you’ve turned publishing on)

2. Then, to add runnable ASP pages with custom code, modify the PageParserPaths block of the web config:

<PageParserPaths>
<PageParserPath VirtualPath=”/pages/asp/*” CompilationMode=”Always” AllowServerSideScript=”true” IncludeSubFolders=”true” />
</PageParserPaths>

The other thing I do right out of the gates is to change the error reporting over, so that I start getting valuable info, instead of the canned SharePoint error screens, which are seldomly informative.

<SafeMode MaxControls=“200“ CallStack=“false“…

to…

<SafeMode MaxControls=“200“ CallStack=“true“…

Also:

<customErrors mode=“On“/>

to….

<customErrors mode=“Off“/>